Heb jij ook een Facebook-account? Dan is de kans vrij groot dat je ook al eens dacht “moest je mij nu echt taggen?” of misschien zag je er al opmerkingen over op de tijdslijn van anderen.

Wat is taggen?

Taggen is een naam vermelden bij een foto of ander bericht. Zo kan je bvb iedereen op een foto bij naam noemen. Gebruikers die de foto dan openen zien met wie je op stap was en kunnen indien gewenst ook doorklikken naar de Facebook-pagina van die persoon.

Waarom gebruiken?

Er zijn situaties waarin het leuk is te taggen. Wanneer je bvb een vriend tagt in een foto dan krijgt die dat bericht zeker te zien. Hetzelfde gebeurt wanneer je een naam noemt (en die ook in het vet verschijnt in het bericht). De persoon krijgt het bericht zeker te zien als hij/zij die dag zijn Facebook-account checkt.

Dat is meteen ook de reden waarom het vaak wordt misbruikt. Indien iemand zeker wil zijn dat zijn bericht wordt gelezen tagt hij/zij 90 vrienden et voilà… Daar komt de kat op de koord!

Hoe frustratie vermijden?

Denk even na voor je tagt. Wil je een link of video met iemand delen? Is het iemand die belang hecht aan privacy? Dan kan je je bericht misschien ook via een privé-bericht versturen. Dan ziet hij/zij het ook zeker, maar toon je respect voor de privacy. Gebruik taggen eerder voor wat het bedoeld was: “Een gedeeld moment met de wereld delen”.

Gaat het om een petitie, een wedstrijd, een opiniestuk,… ga dan zeker niet al je vrienden taggen! De kans is vrij groot dat niet iedereen op exact dezelfde golflengte zit. Jijzelf vindt het vast ook niet fijn als er een mening van een ander op jouw tijdslijn komt te staan.

Baas op je tijdslijn

Velen hebben het gevoel dat ze alle privacy en controle zijn kwijtgespeeld toen ze een account aanmaakten op sociale media. Toch heb je wel degelijk keuzes. Maar die moet je dan ook daadwerkelijk maken.

Kijk regelmatig je (privacy)instellingen na op je laptop. Zo is er bijvoorbeeld een instelling die ervoor zorgt dat berichten waarin je bent getagd niet automatisch op je tijdslijn verschijnen. Ze blijven wel nog in nieuwsoverzichten en dergelijke verschijnen.

screen-shot-2016-11-28-at-15-08-04-copy_ink_li

1. Kies in het menu rechtsboven voor het pijltje uiterst rechts en klik op Instellingen

screen-shot-2016-11-28-at-15-08-04_ink_li

2. Kies de tweede optie “Berichten waarin je door vrienden bent getagd, controleren voor ze op je tijdlijn worden weergegeven” en klik op bewerken

screen-shot-2016-11-28-at-15-13-21_ink_li

3. Kies in het opengeklapte menu voor inschakelen. Je krijgt hier ook uitleg hoe je dergelijke berichten dan kan toelaten op je tijdlijn.

Tags van foto’s verwijderen

Indien je werd getagd in een foto dan kan je die foto open klikken en de tag zelf verwijderen door op de tag te klikken.