Muisarm, RSI, tendinitis, muskuloskeletale aandoeningen

Onze lead-sherpa, Sara, is ervaringsdeskundige als het muskuloskeletale klachten betreft door veelvuldig muisgebruik. Aka muisarm. Wanneer je een kantoorjob hebt is het soms moeilijk voor te stellen dat pijnvrij werken kan. Erger nog, eigenlijk doen we het grotendeels onszelf aan door onwetendheid.

Sinds 8 jaar werkt Sara zo goed als pijnvrij en leert ze ook anderen technieken aan om anders met de PC om te gaan. Maar dat gaat hand in hand met een correct ingerichte werkplek. De essentie daarvan vatten we hieronder samen. Dit maakt deel uit van het materiaal dat we aan cursisten ter beschikking stellen.

De basis: richt je werkplek correct in

  1. Je tafel

Het blad staat op armhoogte en dwars op een raam.

2. Je stoel

Je stoel geeft steun in de rug. Je knieën staan in een hoek van iets meer dan 90°. Je voeten staan plat op de grond. Indien je armleggers hebt steunen je armen erop in een hoek van 90° en ze staan niet te ver van je lichaam.

Vergeet niet van regelmatig recht te staan en te bewegen.

3. Je beeldscherm(en)

Een tweede scherm kan bijdragen tot minder belasting omdat je minder schakelt tussen apps. Je hoofdscherm plaats je recht voor je. Het tweede scherm plaats je in een hoek ernaast. 

De bovenste rand hoort ter hoogte van je ogen te staan voor beiden ter voorkoming van nekklachten. Je schermen horen op minimum 50cm van je ogen te staan.

Zorg dat beide schermen dezelfde resolutie en helderheid hebben ingesteld. Check ook de kleur. De nachtlicht instelling kan zorgen voor meer ontspanning voor de ogen.

Tijdens onze praktische workshops leren we je hoe je beeldscherminstellingen kan aanpassen.

4. Toetsenbord en muis

Je toetsenbord staat idealiter op 10 cm van de rand van de tafel plat op deze laatste. Heb je een laptop dan investeer je dus best in een extern toetsenbord en een verhoger voor je toestel. Hierover vertellen we meer tijdens onze praktische opleidingen.

De muis staat vlak naast het toetsenbord. Probeer zoveel mogelijk af te wisselen tussen muis- en toetsenbordgebruik. Tijdesn onze workshops leren we je hoe je jezelf hierin kan trainen. Daarmee verhoog je je comfort én ben je productiever!

Check ook de alternatieven voor de muis hieronder.

 

Er is heel wat materiaal dat je kan helpen je RSI (pijnklachten door veelvuldig muisgebruik) onder controle te krijgen.

Om je op weg te helpen zijn hier de hulpmiddelen die ik gebruikte:

Ergonomische muismatten helpen de pols ondersteunen. Dit hielp mij in het begin om pijn te verzachten. De goedkoopste oplossing.

Later stapte ik over op een Wacom-tablet zoals deze. Duurder maar hiermee verving ik de muis door een pen. Dit verzachtte niet enkel de pijn maar werkte ook heel fijn.

Bovendien ook fijn om in opmaakprogramma’s (Inkscape, Photoshop) te werken.

Wacom pen en tablet. Hulpmiddel tegen RSI. Verkrijgbaar bij leveranciers van PC en kantoormateriaal.

Let er bij aankoop op dat ze compatibel zijn met je PC.

Wel zorgen dat je tijdens je verlof je pen goed wegstopt. Een collega had de mijne ooit aanzien voor een gewone stylo die niet meer schreef en had hem dus weggegooid… ik kon er niks meer mee.

Er zijn ook mensen die baat hebben bij verticale muizen. ikzelf heb ze nooit gebruikt. Wel getest maar het kostte me te veel moeite om me aan te passen.

De verticale muis. Hulpmiddel tegen RSI. Verkrijgbaar bij leveranciers van PC en kantoormateriaal.

De inrichting van je werkplek is de basis. De manier waarop je werkt versterkt de preventie.

 

  • Bureau op armhoogte
  • Bureaustoel correct ingesteld (liefst met armsteunen om je elleboog extra steun te bieden)
  • Bovenrand scherm op ooghoogte min 50cm van je ogen (grotere schermen plaats je verder)
  • Toetsenbord en muis op 10cm van de rand. 
  • Zorg voor afwisseling in handelingen.
  • Gebruik sneltoetsen en automatiseer.
  • Bouw pauzes in. 
Bron: Vlaamse overheid. Toestemming gebruik beeldmateriaal verkregen.
De Vlaamse overheid biedt een uitgebreide instructie rond de inrichting van de beeldschermwerkplek.