Heb je al een opleiding Excel gevolgd maar lijk je nog steeds een puzzelstukje te missen? Slaag je er niet in de geleerde vaardigheden in de praktijk toe te passen? In dit artikel lees je hoe je daar komaf mee kan maken!
Je zit te ploeteren in Excel want wat je leerde in de opleiding lijkt niet te werken bij jou.
Logisch, ieder bedrijf werkt een beetje anders, toch is de kans vrij groot dat er tijd te winnen valt. De kennis en vaardigheden die nodig zijn om jouw persoonlijke proces (van input tot grafiek) af te werken zal je niet stap voor stap leren in een standaardopleiding. Een standaardopleiding Excel zou je kunnen vergelijken met de eerste les in houtbewerking. Je leert over de hamer, de schroevendraaier en de beitel, maar je leert ze nog niet gebruiken.
Maar hoe kan je er dan wél voor zorgen dat je de juiste dingen leert?
1) Leren op basis van wat je (onbewust) al gebruikt
Duik in handige bestanden die je kreeg van een ander. Welke formules zitten erin? Hoe is de data gestructureerd? Voorbeelden die je vraagstuk al deels kunnen oplossen. Vraag de afzender om wat achtergrondinfo of zoek op basis van de formule info op internet.
VOORDEEL: Dit is een heel simpele manier om stap voor stap bij te leren over de dingen die binnen jouw organisatie relevant zijn. Hou een lijstje bij met minder courante formules, zodat je iets hebt om later naar terug te grijpen.
NADEEL: Online vind je massa’s info, maar het kost hopen tijd om die te doorgronden.
2) Leren op basis van een probleem of ‘tijdslek’
Je ziet dat anderen iets berekend krijgen wat je zelf niet kan. Of dat zij het doen in een fractie van de tijd. Anderzijds zijn er ongetwijfeld dingen waarbij je al bedacht:”dit moet toch anders kunnen?”.
Vraag aan collega’s en/of kennissen hoe zij dit oplossen. Wellicht kent die snelle collega een simpele manier om gegevens uit de database te exporteren voor gebruik in rapportage.
VOORDEEL: Doordat je samen met collega’s zoekt vergroot de kennis binnen het bedrijf. Ook iemand iets aanleren is leerrijk.
NADEEL: Je moet het stellen met de kennis die er is en komt eerder beperkt in contact met nieuwe functionaliteiten.
Wil je sneller vooruit? Bedenk dan welke piste jou persoonlijk het meest dient:
- Ga je graag op ontdekkingstocht om daarna te zien of en waar je de nieuwe kennis gebruikt?
Volg dan een ‘open’ of groepsopleiding, maar doe het bij voorkeur met collega’s zodat je elkaar kan inspireren en uitdagen nadien. - Weet je precies welke functionaliteiten je nodig hebt?
Je kan een maatopleiding overwegen. Daarbij lijst je op wat je precies wil leren. Je krijgt dan vaak een praktische opleiding in een theoretische omgeving en zal zelf moeten vertalen naar je eigen praktijk. - Wil je hulp bij het zoeken naar een oplossing voor jouw specifieke probleem? Of zelfs een frustratie waarbij je je de vraag stelt of die überhaupt wel op te lossen valt?
De digital sherpa is wat je nodig hebt! Samen kijken we naar hoe je nu werkt en wat je wil bereiken, vervolgens leer ik je net dat wat je nodig hebt om iedere dag weer kostbare tijd te winnen.
Je leert dus exact en alleen maar dat wat je nodig hebt. We streven naar extra voldoening en toegevoegde waarde.
Wil je meer weten over de digital sherpa?
Sara Borremans helpt familiale KMO’s als digital sherpa. Ze ondersteunt (bedrijfs)leiders om hun business naar nieuwe hoogtes te brengen door het team te ondersteunen tijdens de tocht. We streven naar een Win-Win-Win voor bedrijf, medewerker en klanten.
Even testen? Leg mij je uitdaging voor en ik denk met plezier met je mee tijdens een eerste gesprek! Boek je gesprek