Digitale deconnectie, ook Microsoft helpt!

Het recht op deconnectie. Een uitdaging voor elk van ons. Aan werkgevers om de wet om te zetten in interne regels en aan gemotiveerde werknemers om ze ook correct te interpreteren en tegelijk de samenwerking te versterken. De nood aan deconnectie is duidelijk geen Belgisch maar een internationaal gegeven, ook Microsoft brengt tools uit om ons te helpen.

Dat recht op deconnectie, hebben we dat wel nodig?

Duidelijk dat velen hebben gedacht van wel, al is dat voor mij een teken aan de wand dat de impact van de digitale kloof niet correct wordt ingeschat.

Niet moeilijk overigens. Ik zoek al jaren vergeefs naar wetenschappelijk onderzoek dat eens naast een mens gaat zitten om te zien hoe het echt zit met digitale vaardigheid en stress. De jaarlijkse digimeter van imec baseert zich op zelf-evaluatie. Hoe kan je weten wat je niet weet? Kan je de dubbels uit een lijst halen? Ik kan minstens 7 manieren verzinnen om dubbele lijnen te zoeken in data. De eerste geeft een giga-werkdruk, te vermenigvuldigen met het aantal lijnen. Bij de andere duurt het geen 120 seconden, ongeacht het aantal lijnen.

Zo is het ook met deconnectie. De ene wil absoluut kunnen werken, ook op de privé-smartphone. De ander wil dat niet en wordt al gek bij de gedachte om 1 app voor het werk te installeren (omdat hij/zij niet weet hoe meldingen te beheren?).

Kwestie van duidelijk te zijn: ik denk dat geen van beiden goed af is. Een slimme werkgever helpt medewerkers slim met digitale middelen om te gaan, maar hadden we daar nu echt een wet voor nodig? Ik blijf het mij even afvragen.

De tools binnen Windows en MS365

Want ja, ook binnen de traditionele suite van MS365 vind je tools terug die je welzijn willen helpen ondersteunen. Je hebt geen extra software nodig, je wordt door de tool zelfs ingeleid in een aantal best practices om een beter evenwicht te vinden.

Windows Focus (Assist)

Zowel in Windows 10 als 11 vind je tools terug die je helpen de focus te bewaren en geconcentreerd een taak af te werken. Tijdens zo een focus periode worden meldingen stilgehouden. Van welke apps? Dat kan je zelf bepalen!

Microsoft Viva Insights

Relatief nieuw en nog vrij onbekend is Viva Insights.

 

    • Ken je de impact van dagelijks je werkdag correct afronden en vooruitblikken naar de volgende? Zowel voor je welzijn als voor je productiviteit?

    • Ken je de impact van ademhalen op algemeen welzijn?

    • Ken je het belang van taken correct opvolgen?

Indien niet, dan zal Insights voor jou niet meer zijn als de Solitaire app uit de 90’s. Indien wel, dan moet je zeker Insights eens proberen. In de video hieronder toon ik de weg naar een ademhalingsoefening.

https://vimeo.com/826822463?share=copy

Daarnaast kan je Insights ook gebruiken om alvast wat focustijd in te plannen. Automatisch in functie van de rest van de planning. Het laat je ook toe om je welbevinden in kaart te brengen en de positiev sfeer in het team te versterken met complimentjes.

De uitdaging

De uitdaging blijft natuurlijk om de manier te vinden waarop je deze apps kan combineren binnen jouw werkcontext op een manier dat ze de meeste waarde toevoegen. Daarvoor is geen uniek recept te schrijven, dat is maatwerk. Daarom kijkt de digital sherpa mee over de schouders binnen een team om elk van jullie dan met vaardigheden en kennis op weg te zetten naar een productievere samenwerking. Zonder het welzijn uit het oog te verliezen.

Wil je graag meer weten over de trajecten van de digital sherpa? Neem gerust contact op!

Nog meer te weten komen over de invloed van digitalisatie op het welzijn van het werk? Check dan zeker eens deze blogposts