Cybersecurity

Cyberveiligheidstips voor KMO's

Mede door de oorlog is er een verhoogd risico op cyberaanvallen. Van 2020 op 2021 is het aantal aangiftes van aanvallen exponentieel toegenomen. Ook bij kleine organisaties.

Wanneer ik een team begeleid om de administratieve last te verkleinen door het verhogen van digitale vaardigheid, zal ik ook steeds aandacht schenken aan veilige handelingen. Hieronder deel ik graag wat info met jou:

Ook op bekend terrein kan je beter waakzaam blijven

Het risico beperkt zich niet tot mail of SMS. Ook de manier waarop veel gebruikers surfen op het web kan risico’s inhouden. Ik laat je in deze video zien waarom veel medewerkers een verhoogd risico lopen om jouw bedrijf slachtoffer te laten worden van criminelen. Misschien ook jij zelf?

Wat je hier ziet is een website die zich voordoet als een ander, maar zo zijn er ook op sociale media uiteraard valse profielen en pagina’s.

Paswoorden zijn sleutels

Je sluit de deur van je bedrijf hopelijk niet met het hangslot van het dagboek van je 5-jarige dochter? Zorg dat je paswoorden veilig zijn en zorg ook dat je medewerkers hun paswoorden veilig kunnen houden. Daar deelde ik al een reeks tips en tools voor in een vorige blogpost.

Knowledge is Power (and Safety)

Ook de ketting van cyberbeveiliging is maar zo sterk als de zwakste schakel. Investeer dus niet enkel in IT, zorg dat ook je medewerkers veilig kunnen omgaan met digitale tools. Om de juiste info te verspreiden kan je ook rekenen op het Centrum voor Cyberveiligheid België en Safeonweb. Heel wat hapklaar en toegankelijk materiaal staat op jou te wachten!

Leermateriaal (video) van de CCB voor kleine organisaties

Quizes van Safeonweb.be

Trouwens, “knowledge is power” gaat ook op voor veiligheidsdiensten. Als je niet aangeeft (bij IT en/of bij Safeonweb) dat er iets verdachts is, dan kan je niet verwachten dat ze je ertegen beschermen. Ontvang je een verdachte mail of SMS stuur de mail of een schermafbeelding door naar verdacht@safeonweb.be

Oefening baart kunst

Onze wereld verandert razendsnel, dus kan je maar beter blijven leren. Bovendien zal je niet alles van de eerste keer onthouden. Blijf jezelf en je team uitdagen.

  1. door tijdens meetings een kennismomentje in te lassen waar iedereen eens de kans krijgt een trucje te delen of misschien wel een filmpje van het CCB 
  2. geef kennisdeling ook een ludiek plekje: tijdens een quiz kan je misschien eens testen hoe alert je collega’s zijn voor phishing/smishing bijvoorbeeld.
  3. nood aan meer digitale vaardigheid om ook de productiviteit op peil te houden? Tijdens trainingen kan deze info ook aan bod komen. Neem vrijblijvend contact op voor meer info.