UBL PEPPOL e-fff of toch eerder Chinees?

Wanneer je aan de slag gaat met financiële administratie komen er heel wat termen op je af. Wat betekent dat nu allemaal? Loont het de moeite om ermee bezig te zijn?

Ja, het loont de moeite. UBL, PEPPOL en e-fff verwijzen allemaal naar de standaard waarnaar documenten zijn opgesteld en/of worden geverifieerd wanneer ze tussen systemen worden gedeeld.

Jij verstuurt een factuur in PDF. Dat PDF-bestand zal door de ander kunnen gelezen worden, maar wie zegt dat het geen valse factuur is?

e-fff

is de oudste standaard. Het zorgt niet voor extra veiligheid maar voegt daarentegen wel wat info aan de PDF toe. Wanneer de ontvanger het PDF-bestand opent in een boekhoudsoftware die e-fff kan lezen, dan zijn alle veldjes direct ingevuld. Men hoeft niets meer te typen.

UBL

is een evolutie van e-fff. Het staat voor Universal Business Language en is de standaard voor elektronisch factureren. Door deze manier van factureren valt het handmatig verwerken van facturen weg en kunnen er geen menselijke fouten gemaakt worden.

PEPPOL

voegt extra beveiliging toe. De overheid eist dat digitale facturen worden verzonden via PEPPOL. Dergelijke documenten worden op een beveiligde manier verstuurd. Er is dus minder kans op fraude. Wanneer PEPPOL mogelijk is, zit er ook UBL in het factuurprogramma.

Wanneer je uitkijkt naar facturatieprogrammas zijn deze termen dus cruciaal. Maar het is slechts een van de te stellen vragen. In deze blog krijg je daar meer info rond. Een lijst van verschillende facturatieprogrammas vind je hier.