De keuze tussen papier en digitaal

Als digital sherpa krijg ik wel eens de wind van voor. “Gij wilt mij echt alles digitaal laten doen he? Niet met mij!”

De monden vallen vervolgens open als ik zeg dat ik zelf nog heel veel op papier doe. Nota’s tijdens meetings bijvoorbeeld.

Waarom je liever wel papier blijft gebruiken.

Ik heb goede redenen om papier te blijven gebruiken. Ik onthou beter wat ik op papier zet en dat is helemaal niet abnormaal. Er is onderzoek gebeurd naar wat studenten onthouden hadden van de lezingen die ze net hadden bijgewoond. Bleek dat studenten die op papier noteerden veel meer onthielden dan diegenen die typten. Schrijven doet iets met onze hersenen.

Daarnaast is er ook de vaststelling dat tijd weg van het scherm ook wel eens deugd doet.

 

Schrijven op PC/tablet

En dan kom ik ook wel eens mensen tegen die op een totaal andere manier werken. Mensen die graag direct een digitaal naslagwerk zouden hebben maar die nota nemen in situaties waarin typen storend kan zijn. Denk aan organisaties waar interviews worden afgenomen van mensen. Sollicitanten, coachees,… daar voelt typen op de laptop gewoon niet ok en bovendien is het vaak trager dan schrijven.

Onlangs kwam ik zo iemand tegen die daardoor dagelijks veel tijd moest steken in het uittypen van verslagen, terwijl ze eigenlijk alles had genoteerd op papier. Ook qua klassement was het een hele uitdaging om alles terug te vinden. Net de struggle die ik heel goed herken.

En laat er nu net een zee aan mogelijkheden zijn. Zo kan je schrijven op de meeste tablets. Denk aan de iPad-Pro of de Surface of een laptop met touchscreen… Er zijn ook verschillende mogelijkheden in functie van je keuze voor bepaalde toestellen:

 

iPadPro + Apple Pencil

Gebruik de app Nebo. Heel intuitief in gebruik, herkent zelfs het doktersgeschrift van mijn pa vanaf dag 1! Deze app “typt” je geschreven tekst ook voor je uit als je wil.

 

MS Surface + pencil

Deze maakt het voor OneNote fans mogelijk om rechtstreeks in OneNote te blijven schrijven.

 

Touchscreen laptop en pencil (Windows of Chromebook)

Ook hier kan je Nebo gebruiken en de tekst vervolgens kopiëren naar de tekstverwerker naar keuze.

 

De valkuil van papier naast digitaal

Ik wil toch even aanhalen dat er een grote valkuil is: papier naast digitaal blijven gebruiken. Meer dan eens heb ik in het verleden situaties meegemaakt waar ik dacht “ik heb dat papier ook nog nodig, ik ga dat dus niet digitaliseren”. Klonk logisch. Ook klanten hebben zoiets van “dat papier dat ik absoluut moet houden – denk aan immatriculatiedocumenten van voertuigen- ik ga die toch niet digitaliseren?”

Ja, als je de trucjes niet kent, kan daar veel tijd in kruipen. Maar eens mensen vaardiger worden binnen hun digitaal klassement dan gaan ze uiteindelijk toch die stap zetten. Omdat ze bijvoorbeeld vaststellen dat ze toch nog tijd kunnen sparen door het wel te doen. Ze vinden alles makkelijker terug enz.

 

Aan jou! Ken de mogelijkheden, kies en blijf bij je keuze 😉

Hulp nodig bij het kiezen binnen jouw organisatie of wat hulp nodig om er vaardiger in te worden? Dan ben je aan het goede adres! Neem contact op met mij.