AI

  • Post author:
  • Post category:Blog

De afgelopen maanden kon je er moeilijk om heen: AI is in aantocht!

Nu ja, aantocht… het is er eigenlijk al een hele tijd.

Meteen erna komt dan vaak een hele reeks vragen/bezorgdheden. Zoals:

  • “AI bedreigt veel jobs”
  • “AI is gevaarlijk”

“AI bedreigt veel jobs”

Wist je dat we tegen 2030 met onze huidige demografie en economische vooruitgang sowieso mensen tekort gaan hebben op de arbeidsmarkt? Wellicht zijn diegenen die met AI kunnen werken morgen beter af dan diegenen die dat niet kunnen. Ik vergelijk het een beetje met de opkomst van zoekmachines. Diegenen die de zoekmachines goed konden gebruiken hadden snel een voorsprong op de anderen. Maar het is net hetzelfde met de tractoren. De eerste boeren die er een inschakelden konden veel sneller en meer gedaan krijgen dan wie bij paard en kar besloot te blijven. En ja, inderdaad, we weten wat daar is gebeurd. Als we iets dergelijks willen vermijden zullen we een gemeenschap moeten starten van mensen die bereid zijn om het manuele werk te blijven vergoeden.

“AI is gevaarlijk”

Dat is het zeker. Maar het is er. Nu onze kop in het zand steken is dus geen goed idee. Lees Geertrui Mieke Deketelaere’s boek “Man vs Machine” indien je een beter zicht wil krijgen op wat AI is en waar de uitdagingen allemaal zitten. Het is een zeer ingewikkeld kluwen.

“AI is niet meer voor mij, ik ben bijna met pensioen”

Dat is net als de collega die 20j geleden besliste om niet op PC te leren werken. Die betalen zich nu vaak blauw aan bankkosten. Gezien de snelheid van de ontwikkelingen zal het nu wellicht minder lang duren om het je te beklagen.

“AI, ik heb dat nog niet, dat duurt nog jaren”

Awel, daar zou je versteld van staan!

De algoritmes die ons in zoekmotoren als Google, DuckDuckGo, Ecosia en andere helpen zijn een vroege vorm van Machine Learning. Een vorm van AI. De (big)data die daarvoor gebruikt wordt is in handen van een paar BigTech bedrijven en kunnen door zoekopdrachten worden geraadpleegd. Ook sociale media werken uiteraard op basis van algoritmes.

Ook in de meeste broekzakken zitten stukjes technologie die bijleren: smartphones.

Maar wist je dat ook in MS365 intussen heel wat AI bevat? Het helpt je data analyseren, data opschonen, gesproken tekst uittypen, enz. Als digital sherpa kan ik dan ook niet anders dan een speciale expeditie opzetten.
Zij die het pad van AI en assistentie willen leren kennen kunnen daarvoor deze zomer bij ons terecht. Vraag gerust meer info aan.