Waarom sterke (administratieve) profielen mogelijks jouw bedrijf links laten liggen

The war for talent, het structurele tekort op de arbeidsmarkt, het is alom tegenwoordig. Ook in mijn netwerk zijn veel collega-ondernemers naarstig op zoek naar invulling voor hun vacatures. En soms lijkt het dweilen met de kraan open terwijl ook aan de werknemerskant er duidelijke uitdagingen zijn. Volgens mij wordt er 1 factor zwaar onderschat bij het sollicitatieproces: kantoorsoftware.

“Ik had nooit gedacht dat ik van job zou veranderen omwille van Office. Toch ga ik het doen.”

De vriendin in kwestie had net verteld over haar nieuwe job. Ze hadden iemand gezocht die gepassioneerd was en die hadden ze in haar zeker gevonden. Maar zij kon, na haar eerste week, enkel terugdenken aan mijn woorden:“Als ze nog met fileservers werken dan stopt het daar voor mij! Bij tijdelijke opdrachten, no problem, maar zelfs dan horen ze mijn ongenoegen” (lees: mocht ik ooit in een situatie zitten waarin ik nog eens zou moeten solliciteren voor een uitvoerende job dan zou ik dino-technologie ontvluchten. Bij mijn huidige klanten help ik vaak om de overstap te maken naar MS365 op de werkvloer).

De hele tafel keek mij toen fronsend aan, nu begreep die vriendin waarover ik het had.

“Hoe kan je nu werken zonder versiegeschiedenis? Hoe kan je niet zot worden van al die mails over bestanden op de server? Ik ga mijn ontslag geven, denk ik.” zei ze.

Een duurdere MS365 licentie was “out of the question” voor het management.

Bij haar vorige werkgever waren ze al afgestapt van fileservers, hier nog niet. Zoals bij veel bedrijven.

Maar hier hielden ze er zelfs nog krampachtig aan vast. “Het is ineens alsof ik tussen de dino’s zit. De eerste dag dacht ik: ‘ik pas mij wel aan’, maar man, heb ik de afgelopen dagen al aan jou gedacht! Het is écht zoals je omschrijft. Ik heb het gevoel op expeditie te zijn. Ik weet hoe snel het kan gaan, maar word stilzwijgend gedwongen om mij te houden aan de snelheid van de groep. Dat is echt als uren achter een tractor moeten rijden aan 25km/u“.

Had er tijdens de sollicitatie even gepolst geweest naar software en tools dan had dit vermeden kunnen worden. Wordt er gewerkt met GoogleWorkspace of Microsoft365? En welk type licentie? Dat maakt een gigaverschil. Daarover had ik het al in een eerdere blog.
 

Waarom die licentie voor een kantoormedewerker uitmaakt?

Omwille van invloed op de werkdruk. Ja, nu ook al. Zelfs nu de AI nog niet zoveel meerwaarde biedt als wat er met rasse schreden op ons af komt met ChatGPT, de nieuwe Bing en de Microsoft Copilot.

Werken in de cloud is totaal verschillend van serverbased werken. Op een server krijgen officepolitics vrij spel. (Mijn baas werd ooit ontslagen omdat er met cijfers was geknoeid, maar op een server zie je niet wie er iets gewijzigd heeft, in de cloud wel). In de cloud is het al quasi onmogelijk voor de gebruiker om te foefelen. Je ziet op elk moment wie de laatste wijziging wanneer heeft gedaan én je kan dankzij de versiegeschiedenis ook terug naar een vorige versie.

Dat betekent ook dat je niet langer paranoia hoeft te worden wanneer je naar een laatste versie zoekt. Versie 2 kan niet langer na versie 5 nog zijn bewerkt (indien je op de versiegeschiedenis verderbouwt).

Ga er dus over in gesprek tijdens een sollicitatie.

Maar het lijkt me zo fijn dat je beiden met de juiste verwachtingen kan starten aan de samenwerking. Zo hoeft er niemand kilometers achter een tractor te hangen. Is jouw bedrijf een tractor, maar je wil wat anders? Ik ga graag in gesprek over waar de 6de versnelling te vinden is binnen MS365 en hoe je teamleden aan die hogere snelheden kan leren rijden zonder brokkenpiloot te zijn!

Je kan dus gerust gaan voor een topper qua attitude en de digitale skills beginnen bijschaven waar nodig.
 

Je kan hier een kennismakingsgesprek inboeken om te zien wat ik voor jou kan betekenen.