Help! Ze snoeien mijn job weg!

  • Post author:
  • Post category:Blog

Het regent ontslagen in het nieuws. Niet zomaar een beetje miezeren, neen, ze vallen echt met bakken uit de lucht. Maar daar waar de kranten vol staan van herstructureringen bij de grote bedrijven lees je ook steeds meer over KMO’s die op zoek zijn naar meer personeel.

Er zijn dus weldegelijk kansen als je getroffen wordt door herstructurering. Maar dan worden digitale vaardigheden wel steeds gegeerder…

Steeds meer wordt er gedigitaliseerd, steeds minder blijven de uitvoerende jobs overeind staan. We zijn een kenniseconomie, maar kennis alleen volstaat niet meer. Wie digitaal niet mee is krijgt steeds minder de kans om zijn kennis te tonen/te delen. Ook buiten het werk. Da’s de heel spijtige realiteit. En net daarom wil ik er zijn voor zij die zich dom voelen op PC. Zij die het over een andere boeg willen gooien.

Want wie zal er bovenaan het lijstje van ontslagen staan? Diegenen met de uitvoerende functies? Of diegenen die meedenken hoe het efficiënter kan? Wie is gelukkiger? Zij die vat hebben op hun eigen job? Of zij die korte sauciskes blijven bakken?

Wie zal er sneller een job vinden? Diegene die gezwind tovert met de PC of de doctor in bedrijfsmanagement bij wie het angstzweet al uitbreekt bij het zien van een touchscreen?

Eén ding staat vast, de digitale revolutie is volop bezig. De speedboat vertrekt. Spring je erop, of zwem je er straks wel achteraan?

Ik ben ervan overtuigd dat hardskills aanleren in programma’s als Office maar voor zeer korte tijd bruikbaar zijn. Ik focus liever op de inzichten die helpen om ook onbekende programma’s snel te doorgronden. En jij?