In bedrijven wordt vaak eerst getracht de “grote” problemen op te lossen en dan pas de kleintjes.
Vanuit management is het vaak de enige (zichtbare) oplossing, maar de uitdagingen zijn vaak zodanig groot met zodanig veel impact op zoveel mensen dat het een heel zware en moeilijke missie lijkt. Zou er waarde kunnen zitten in de kleine dingen?
De details die verkeerd zijn geven vaak al een hint van wat komen gaat
Wie een plas water onder de deur laat staan, moet niet verwonderd zijn dat hij de gesprongen waterleiding heeft gemist ;-). Diegene die de moeite neemt de plas op te kuisen zal het immers eerder opvallen dat die plas terug blijft komen en er dus iets groters mis is.
Daarmee is niet gezegd dat je altijd moet starten met elk klein probleem op te lossen, het is wel door aandacht te hebben voor detail dat je sneller kan in actie schieten als het echt nodig is.
Wie enkel bereid is de grote problemen aan te pakken blijft vaker brandjes blussen
Wanneer je iedere keer 5 minuten de tijd moet nemen om een brandje te blussen, hoeveel tijd kost het wegwerken van de oorzaak? Hoe sneller je die wegneemt, hoe sneller je tijd begint terug te verdienen.
Evolutie is een reeks kleine stappen. Evolueren is een proces, er is evolutionair geen quick fix
Als mensen vandaag rechtop lopen is dat niet iets wat we van gisteren op vandaag hebben gerealiseerd, maar over de tijd van eeuwen is veranderd. Vele van onze reflexen stammen nog altijd uit de tijd van jagen en vissen. Willen we een proces versnellen dan kunnen we maar beter gebruik maken van de kleine kantjes van ons reptielenbrein.
Wij mensen houden van regelmaat, niet van verandering. Moest alles iedere dag veranderen dan overleven we dat niet.
Wanneer we iets nieuws leren (bvb auto rijden), kost dat heel wat moeite en energie. Het vraagt zoveel concentratie dat we wel eens wat info of signalen onderweg kunnen missen. Na verloop van tijd wordt het routine en kost het zelfs moeite om het aan iemand anders uitgelegd te krijgen. Onze hersenen proberen zoveel mogelijk tot routines terug te brengen om ervoor te zorgen dat we energie besparen en alert kunnen blijven voor gevaren. Als we iets veranderen in onze patronen dan is dat dus een hele opgave.
Laat ons vooral zelf veranderen
Vaak wordt verandering opgelegd. “Vanaf vandaag moet er ook een 10de verslag worden gemaakt van iedere actie”.
Om een nieuwe stroom te starten is een constante drup krachtiger dan een zware onweersbui
Een zelfde hoeveelheid water laten druppen op 1 plek over maanden of binnen een uur over een grotere regio heeft een heel ander effect. Het druppelen kan het landschap veranderen en zelfs door steen gaan. De invloed van het onweer zal kortere termijn zichtbaar en voelbaar zijn.
Zijn er naar jouw gevoel grote veranderingen nodig? Zijn ze zo groot dat er in praktijk eigenlijk niks bewoog de afgelopen tijd?
Welk detail/welke aanpassing kan je deze week nog doen om de uitkomst te (proberen) veranderen. Laat het een keitje zijn dat de stroom van de bestaande rivier helpt veranderen.