Reistips voor minder stoorzenders onderweg

Als ondernemer (maar ook als betrokken professional) heb je wellicht heel wat werk-gerelateerde apps op je smartphone staan. Iets wat niet echt helpt om van je vakantie te genieten.

Denk aan:

– de meldingen bij elke mail

– bij elk bericht op sociale media

– elke inkomende oproep (inclusief de telemarketing van deze wereld)

… tijdens die geweldige activiteit met je gezin. Dat wil je toch niet?

Maar wat kan je precies doen (zonder je smartphone thuis te laten)? Je wil immers wel nog vakantiekiekjes kunnen schieten, right?

Stel “niet storen” in

Niet storen is doorheen het jaar al handig om geen “pling”-meldingen te krijgen tijdens de nacht. Op vakantie raad ik aan om even te overwegen of je zomaar door iedereen wil gebeld worden.

Is dat niet zo? Maak een lijstje met personen van wie je geen oproep wil missen. Zet deze contacten in je smartphone als favorieten en stel vervolgens de niet storen functie in zodat enkel je favorieten je kunnen bereiken op verlof. De anderen zullen op je voicemail terechtkomen.

Stel “Schermtijd” in (op iPhone en iPad) of op Android Digital wellbeing

Met die app kan je uren instellen binnen dewelke je slechts beperkt apps kan gebruiken. Vergeet je camera niet actief te houden šŸ˜‰

Om het jezelf makkelijk te maken kan je deze instellen van bvb 10:00-9:59 dan staat dit de hele dag aan en hoef je geen tijd vrij te maken voor verdere ingrepen.

Wel eraan denken om heel bewust om te gaan met je toestel. Als je de gewoonte kweekt om toch de “verboden” apps te gaan gebruiken door de schermtijdmeldingen weg te klikken klik je jezelf naar die gewoonte en uiteindelijk naar verslaving!

Android gebruikers moeten eerst de app “digital wellbeing” uit de Playstore installeren om een soortgelijk effect te krijgen.

Moet je voicemail anders worden ingesteld?

Je kan er tijdens je verlof voor kiezen om op mails automatisch te antwoorden met een afwezigheidsbericht. Maar je zou ook iets soortgelijks kunnen doen met je voicemail.

TIP: vergeet niet om na je verlof je oude voicemail-boodschap weer actief te zetten!

Of schakel oproepen door

Bij de meeste providers kan je er ook voor kiezen je oproepen tijdelijk door te schakelen na een aantal beltonen. Wat gebeurt er in combinatie met niet storen? Mensen die niet in je favorieten staan hoor jij dan niet bellen maar krijgen mogelijk wel iemand op kantoor aan de lijn.

Orange oproepen doorschakelen

Proximus oproepen doorschakelen

Telenet doorschakelen

Kijk eens kritisch naar de meldingen

Van welke apps heb je de meldingen echt nodig? Wat moet je instant weten?
Zet zoveel mogelijk meldingen uit. Dat kan op elke smartphone worden ingesteld voor iedere app afzonderlijk. Zodat je minder wordt afgeleid. Elke dag, maar zeker ook op reis.

Log uit bij apps waar je moeilijk afscheid van kan nemen

Door uit te loggen (en eventueel zelfs het paswoord extra veilig te veranderen voor vertrek) maak je het onmogelijk om die app op verlof te gebruiken.

Overweeg om een aantal apps te verwijderen

Neem de tijd om even door je apps te gaan en verwijder die die niet nodig zijn. Herinstalleren kan altijd maar dan kom je al minder in de verleiding om ze onderweg te gebruiken. Zo maak je meteen ook wat plaats vrij op je telefoon.

Zorg dat je de apps hebt die je echt niet wil missen op reis!

Ik vertel er alles over in de video die ik deelde in mijn Facebookgroep. Die kan jij ook bekijken als je even lid wordt van Kanli’s backoffice

Ik wens je alvast een fijne vakantie toe!

Hulp nodig bij het instellen van dit alles? Contacteer me gerust voor assistentie!