De warmste keuzestress

  • Post author:
  • Post category:Blog

De Warmste Week nadert en daarmee ook een beetje de hartzeer.
Misschien herken je het ook wel… eigenlijk zou je een hele lange lijst goede doelen een warm hart en werkingsmiddelen zou willen toedragen. Ik in ieder geval wel.

 

Een alternatief kan ook waarde hebben

Afgelopen maanden stelde ik vast dat nog lang niet iedere initiatiefnemer op de hoogte is van hoe je steun kan krijgen voor de dagelijkse werking van een vzw. Vandaar dus dit artikel met (weliswaar zeer uiteenlopende) tips en tricks voor meer zichtbaarheid, over lagere kosten tot extra helpende handen. Als dat is wat jouw mooie doel ook kan gebruiken, lees dan zeker verder!

1.      Korting op software licenties

Software kosten moeten we allemaal maken, maar wist je dat je mogelijks 15 à 20% kan besparen op deze kosten? Neem een kijkje op SocialWare.be
Indien je door SocialWare als goed doel wordt erkend dan kan je o.m. ook bij Microsoft for non profits en Google for non profits aankloppen.

 

2.      Budgetvriendelijke website

Heb je eigenlijk geen budget en wil je toch dat mensen ook online je projecten kunnen terugvinden?
Overweeg dan zeker ook GoogleSites. Dat vraagt geen budget en wat minder technische kennis dan WordPress en toch heb je een online plekje. En ja, die kan je eventueel ook koppelen aan een eigen domeinnaam.

 

3.      Tijdslijnen en storytelling

Voor sommige vzw’s is het belangrijk om de realisaties uit het verleden te tonen in het kader van aanvragen voor subsidies. Daarom krijgt onze nieuwe website een interactieve tijdslijn dankzij Knightlab. Daardoor krijgen geïnteresseerden veel sneller inzicht in wat we deden en waar we naartoe evolueren.

De tool laat je toe om info te verzamelen in een GoogleSheet en van daaruit wordt een interactieve tijdslijn gegenereerd. Die plak je dan in je website. Eenvoudig.

 

4.      Beelden

Een veel voorkomende uitdaging voor iedereen die online actief is: een goed beeld bij je post voegen.
Zeker als je daar bvb ook je logo of wat tekst bij wil. Maar ook daar is een gratis tool voor.

Canva.com biedt je de mogelijkheid om tekst toe te voegen op foto’s op een heel eenvoudige manier. Op pexels.com vind je beelden die rechtenvrij zijn (al is het warm aan te bevelen om eigen foto’s te gebruiken)

 

5.      Laatste nieuwtjes

Misschien hou je sympathisanten ook al op de hoogte via een Facebookpagina van je vzw? Of zijn er bij jou ook vooral trouwe fans die niet actief zijn op Facebook. Dan kan het nutteloos lijken om nieuws op FB te delen, en toch is dat volgens mij niet zo. FB laat ons toe om sneller te posten en dus ook vaker. Bovendien bereik je met sociale media vaak veel sneller een groter publiek. Daarom deze tips:

  • Maak je sociale media kanalen integraal onderdeel van de communicatie van de vzw.
  • Verwijs ook naar de sociale media kanalen in nieuwsbrieven en op je website. Wist je dat mensen zonder FB-account ook kunnen meelezen op je FB-pagina?
  • Op je website kan je ook de meest recente berichten delen door iframes in te bouwen (dat kan op de meeste websites).

 

6.      Advertentiebudget

Adverteren als vzw. Beetje dubbel, niet? Vond ik althans. Geld gaan uitgeven om misschien extra fondsen aan te trekken. Liever niet… Tenzij je advertentiebudget kan krijgen, toch? Iedere maand budget dat je krijgt om meer mensen te kunnen bereiken.
Wel, als je bij Google for non-Profit binnen geraakt (zie tip 1) dan kan je ook advertentiebudget aanvragen, maar het heft pas zin als ook je website helemaal op punt staat.

 

7.      Extra helpende handen

Last but not least: Giveaday.be brengt kandidaat-vrijwilligers in contact met organisaties die extra handen kunnen gebruiken. En ja, dat werkt.
Wie graag wil helpen kan er trouwens ook een profiel aanmaken en zijn diensten ter beschikking stellen. Give a Day is trouwens dit jaar 1 van de 10 finalisten bij Bizidee.

 

Als je nog mensen kent die wat aan deze tips zouden kunnen hebben, deel het met hen. Kennis krijgt pas waarde als je hem deelt.
Heb je zelf nog een tip? Bezorg hem mij en ik vul de lijst met plezier aan!