De Cloud, wat is dat nu precies?

Ongetwijfeld één van de IT-termen die het meest verwarrend is voor eindgebruikers. Wat is dat nu eigenlijk?

DE cloud ENKELVOUD

Dat enkelvoud is voor mij het begin van heel wat misverstanden. “Ik heb het in de cloud gezet hé” is eigenlijk een uitspraak waaruit je maar weinig kan afleiden.

De term zelf verwijst eenvoudigweg naar “het internet” zou je kunnen stellen, maar dan een afgebakend en beveiligd gedeelte. Verschillende bedrijven bieden “cloud-diensten” aan. Denk maar aan iCloud, GoogleDirve, OneDrive, Dropbox, Box,…

 

Laat ons hier even verder kijken naar de voorbeelden van iCloud, GoogleDrive en OneDrive. Respectievelijk eigendom van Apple, Google en Microsoft. 3 technologiereuzen en reuze-concurrenten. Die gaan je gegevens heus niet op 1 gemeenschappelijke plek bewaren. Die hebben elk aparte servers “in de cloud” staan. Als iemand je zegt dat je een bestand in de cloud zal vinden, kan je dus zonder enige schroom vragen op welke cloud dat dan staat.

 

De Cloud als breed begrip

Achter de verschillende cloud-diensten gaan dus verschillende bedrijven schuil en die proberen uiteraard een verschil te maken ten opzichte van de concurrenten. Het is dus niet omdat je in OneDrive bepaalde dingen kan dat je exact hetzelfde kan met GoogleDrive.

 

Online. Dus kan ik niet werken wanneer ik offline ben.

Fout. De meeste cloud-diensten bieden ook een mogelijkheid om offline te werken. Bij de ene moet je dat bestand per bestand aangeven, bij de andere kan je alle bestanden constant ook lokaal op je PC bewaren.

 

Een browser nodig om te kunnen openen

Sommige cloud-diensten hebben geen eigen software en bedien je altijd via een browservenster. Wat ze precies kunnen en aanbieden op dit vlak kan op elk moment evolueren.

 

Byebye back-up?

Het grootste voordeel van cloud-diensten is dat je ze kan beschouwen als een soort back-up online. Je hoeft dus geen kopie meer te bewaren op USB-sticks of externe harde schijven. Maar opgelet. Deze back-up is inderdaad nuttig in de meeste gevallen. Gaat je toestel stuk dan heb je de kopie uit de cloud zo teruggeplaatst. Word je echter het slachtoffer van ransomware (waarbij je PC wordt gegijzeld – lees versleuteld- en een losgeld wordt geëist) dan is de kans reëel dat ook je cloud is versleuteld en je dus niks meer hebt.

 

Zuiniger omgaan met opslagcapaciteit

Verschillende diensten, zeker die gekoppeld aan een softwareplatform dat bestanden bewerkt, bieden ook de mogelijkheid om verschillende versies te bewaren van eenzelfde bestand. Je hoeft dus in een aantal gevallen geen “bestandsnaam-versie5.docx” meer te bewaren, maar kan gewoon in de bestandsgeschiedenis gaan kijken.

 

Elke tool zijn eigen leerpad

Ik zei het al. Gezien iedere cloud-dienst zich tracht te onderscheiden hebben ze elk een lichtjes andere manier van werken. Overschakelen kan daardoor voor velen een hobbelig parcours vormen indien er geen begeleiding wordt voorzien. Daarbij is het geen overbodige luxe om te zorgen dat iedereen de achterliggende structuur van de clouddienst begrijpt.

 

Nood aan begeleiding bij de digitale transformatie binnen je KMO? Plan een gesprek in.