Help! Mijn nieuwsbrief komt in SPAM terecht!

Je hebt met veel zorg een nieuwsbrief samengesteld en wil daarmee uiteraard zoveel mogelijk kopers bereiken. Hoe vervelend is het dan om te horen dat de mail bij de SPAM terechtkwam bij een deel van de geadresseerden?
Toch kan je daar zelf wat aan doen, ook zonder te veranderen van nieuwsbriefplatform…

“MailChimp is het probleem”

De populariteit van je nieuwsbriefprogramma zal in elk geval een rol spelen, maar dat is zeker niet het enige probleem. Erger nog, veranderen van nieuwsbriefprovider kan de toestand verslechteren.

Om het even welk nieuwsbriefsysteem je gebruikt, je kan (en zal ooit) met dit probleem kampen. Voor het gemak vernoemen we hier de populairste: MailChimp. Maar uiteraard stelt eenzelfde probleem zich ook met Convertkit, ActiveCampaign, Enormail, Aweber, enz. Alles ligt hem in de instellingen.

Hoe e-mail werkt verklaart het probleem

Om het probleem te snappen heb je eerst wat inzicht nodig in de werking van e-mail. Een mailadres is opgebouwd als persoon@organisatie.dns. De @ staat voor “werkt bij” of “onderdeel van”. Bij een professioneel mailadres heb je een eigen domeinnaam www.organisatie.dns die dus verweven zit in het mailadres.

Wanneer je website en e-mail op dezelfde server zijn bewaard vertrekt de info van dezelfde server. Maar nu heb je besloten beroep te doen op MailChimp. Die zal jou vragen vanuit welk mailadres je wil versturen. Jij kan kiezen welk mailadres dat is, je kan hier (in theorie) ook in naam van de premier beginnen versturen. Al jaren wordt hier gretig gebruik van gemaakt door spammers.

In de strijd tegen SPAM en digitale fraude wordt hier steeds strenger mee omgegaan. De servers waarlangs een mail passeert gaan steeds vaker checken of mail en website langs eenzelfde DNS-server (DomainNameServer) passeren.

Ze gaan m.a.w. checken op de server waar de domeinnaam geregistreerd staat of die “weet” dat MailChimp een machtiging heeft voor het versturen van nieuwsbrieven i.o.v. dat domein. Weet die van niks, dan is dat verdacht, dan zetten ze het bericht bij SPAM. Gebeurt dit vaak, dan kan uiteindelijk het domein …@organisatie.dns op een zwarte lijst terechtkomen. Hierdoor komen dan niet enkel je nieuwsbrieven maar ook gewone mails in SPAM terecht.

Wat kan je doen?

Ook jij bouwde wellicht een website omdat je dat nodig vond voor je business. Je begon intussen ook met nieuwsbrieven. Mogelijks op eigen houtje en met gratis tools om de kosten te drukken. Op zich niks mis mee, alleen mis je wellicht een groot stuk van de puzzel. Want het draait hem om ROI (Return on Investment). Met een mail die niemand ontvangt is die negatief.
Wat kan je doen om zoveel mogelijk uit de SPAM-filter te blijven?

  • Zorg dat je domeinnaam “weet” dat MailChimp voor jouw organisatie mails mag uitsturen. Hiervoor moet je in je MailChimp-account checken welke server gebruikt zal worden om de mails te versturen (IP-adres). De code van die server moet dan in de “SPF-records” van je domeinnaam worden bewaard. Zeer technisch dus voor de gemiddelde website-eigenaar… een kwalitatief webdesigner moet je hierbij kunnen helpen, of je domeinnaamhost (afhankelijk van de service die hij biedt).
  • Gebruik dus geen mailadressen @gmail.com; @telenet.be of @outlook.com want hier heb je geen vat op SPF-records.
  • Gebruik een apart mailadres voor nieuwsbrieven. Op die manier heeft de verzending van je nieuwsbrief al minder invloed op het ontvangen van je “gewone” mails. Alleen worden ze dan wellicht minder gelezen omdat ze door de lezer al gedetecteerd worden als “nieuwsbrief”.

Is daarmee alles opgelost?

Neen, je merkt het, je nieuwsbrief en website zijn achter de schermen sowieso met elkaar verbonden.  Voor een maximale ROI is het dan ook nuttig te kijken welke tools er nog allemaal een positieve bijdrage kunnen leveren.

Ik help familiale KMO’s een positieve impact maken op hun cashflow door het slim inzetten van betaalbare technologie. Ik leg me daarbij vooral toe op de handelingen die gepaard gaan met marketing, aankoop, verkoop en logistiek.

Specifiek voor marketing zijn er heel fijne tools op de markt waarmee je van alle bovenstaande rompslomp wordt bespaard… ik vertel je er graag meer over, neem gerust contact op!

Niks missen van dit soort weetjes? Daar kan voor gezorgd worden!