RSI of muisarm

Repetitive Strain Injury of RSI, muisarm en ook andere problemen zoals tendinitis of carpaal tunnel syndroom. Allemaal kunnen ze te maken hebben met het veelvuldig herhalen van steeds dezelfde bewegingen. Zou het nuttig kunnen zijn om te proberen zoveel mogelijk kliks uit te sluiten? 

Indien je pijn ervaart op het werk is het uiteraard aan te raden om een arts te raadplegen. Zo snel mogelijk. Echter, die zal je geen alternatieve manieren van werken aan kunnen leren. 
Toen ik zelf aan het begin van mijn carrière in administratie behoorlijk last kreeg van mijn arm zei mijn arts:”Sara, dit is net als overgewicht he. Ik kan wel behandelingen voorschrijven, maar als jij zo blijft werken zal het niet overgaan. Integendeel. Werk wat minder met die PC’s.”

Dat laatste was er te veel aan. Want als ik dat zou doen dan zou ik ander werk moeten gaan zoeken. Toen al. We waren 2002 en ik zag geen jobs zonder PC.

Zorg voor afwisseling naast je behandeling

Na een tijdje zag ik heel duidelijk in dat het allemaal te maken had met herhalende bewegingen met de muis. Door de jaren heen ben ik die herhaling eruit gaan halen. Niet zozeer door van job te veranderen, wel door mijn job van binnenuit te veranderen. Herhalende taken zoveel als mogelijk automatiseren. Bij iedere klik stil te staan en mij af te vragen hoe ik die weg kon werken.

Het is als alle suiker permanent uit je eetpatroon halen. Voor iedereen verloopt dat proces anders. Het vraagt een inspanning, maar je wordt er wel gezonder van.

Onderin deze blogpost breng ik graag wat info bij elkaar die je meer inzicht geeft in de aandoening. Je werkmethode aanpassen is grotendeels maatwerk. Weet dat ik anderen begeleid om dat ook in hun context te doen. Daarin leer ik je:

  • Hoe je algemeen je comfort verhoogt
  • Hoe je de administratieve taken vindt die voor problemen zorgen
  • Welke technieken er bestaan om deze taken te automatiseren

Links rond RSI